2024. április 16.
Pizza, Kávé, Világbéke: ezek az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyei

Pizza, Kávé, Világbéke: ezek az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyei

Az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauzban idén is megtaláljuk az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyeit: a pizzától a gyroson és a barbeque-n át a fúziós fogásokig rendkívül színes a paletta.

A Legjobb Alternatív Vendéglátóhely Díját a Pizza, Kávé, Világbéke formációk nyerték el: a Dudás fivérek híres street food bisztrója Miskolcon már kultikus találkozóhely, ahogy Egerben a Pizza, Brumbrum, Világbéke is hasonlóan fontos gasztrokulturális szerepet tölt be, 2021- ben pedig megnyitott a debreceni Pizza, Kávé, Világbéke is. A listák további része nem rangsor, a helyek betűrendben követik egymást.

 

Top10 alternatív vendéglátóhely az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauza szerint:

·         Pizza, Kávé, Világbéke

·         A Konyhám

·         Belli Di Mamma

·         Blue Agori

·         Bp BARbq

·         Digó Nápolyi Pizza

·         Nudli Tésztakantin

·         Pizzica

·         Törökméz

·         Vietnámigulyás.hu

 

Top10 vidéki alternatív vendéglátóhely az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauza szerint:

·         Pizza, Kávé, Világbéke

·         A Konyhám

·         Díszpinty Gasztro Bár

·         Kalóz Strandbisztró

·         Kandalló Pubok

·         Kapca Kávézó-Bisztró

·         Paletta Boglár Pizza

·         Dellarosso (Székesfehérvár)

·         Szőlősi Kocsma

·         Tiki Beach Bisztró

 

Így jellemzi a Dining Guide a legjobbakat:

 

Pizza, Kávé, Világbéke
Római típusú pizzát sütnek, 48 órás kelesztés és törődés után, 20x10-es szeletekben átnyújtva. A pandémia házhoz szállításos időszakában annak ellenére, hogy nincs fővárosi egységük, megoldották a pizzáik szállítását. Ezért Budapest és a római pizzák, valamint a Dudás fivérek munkásságának rajongói nagyon hálásak voltak. A nagyszerű pizzák mellé becsatlakozik a legendás Gianni Frasi kávé, valamint a prémium delikáteszek polcán fellelhető alapanyagok. Kortárs, trendi éttermeik ha világbékét nem is hozzák el, látogatásunk idejére azért elszállnak a gondok.

 

A Konyhám
A konyhám igazi sorvezető, 2021-ben már ötödik szezonját viszi, foglalni nem lehet, érkezési sorrendben foglalhatunk helyet. Bár burgerrel kezdtek, mára sokkal szofisztikáltabb bisztróételekkel mennek, ráadásul egyre komolyabb szerepet kap a grillrács is. Hekk és sültkolbász helyett angus tatár, zöldborsó főzelék lazaccal, vagy éppen kalácspuding vár.

 

Belli Di Mamma
2020. szeptemberében a 50 Top Pizza Europe listájára került fel egyedüli magyarként a Belli di Mamma. Pörgős kiszolgálásra számítsunk, az olasz gyártmányú, elektromos, réz Izzo kemencében pillanatok alatt sülnek készre a három kategóriába sorolt pizzák. Tradicionális nápolyi verziók (pl: margherita, marinara), klasszikusok (pl: diavola, quattro formaggi), és gourmet (pl: szarvasgomba-kecskesajt, nduja-bufala mozzarella) alkotják a pizzalapot. Kiegyensúlyozott minőség.

 

Blue Agori
Már két pesti, belvárosi és egy budai ételbárban kereshetjük az egyszerű, de annál nagyszerűbb görög street foodot, amit a Blue Agori tisztességesen, nem megúszásra játszva készít, nagy százalékban görög alapanyagok felhasználásával. Minden hús (a sertés és a csirke egyaránt) szaftos, ízes pörzsanyaggal kerülhet csak a tányérra vagy a pitákba, görög street food módra a gyrosba ropogós, fűszeres sültburgonya is kerül a zöldségek és a hús mellé.

 

 

Bp BARbq
Serényi Zsolt és Urbán Roland 2016 óta élik közösen füstös mindennapjaikat, szaftos Reuben-szendvicsek, csontról omló oldalasok, klassz pulled pork kreációk között. Különleges ajánlataik között sokszor szerepel a faszénen sült porchetta is. Óriási adagokkal, laza hangulattal számoljunk, amerikai típusú BBQ helyszínként sokféle frissítővel, koktéllal, csapolt sörrel támogatják a húsok legjavát.

 

Digó Nápolyi Pizza
Nem akármilyen sikersztori a Digóé, amely egy alkalmankénti pop-up projektből nőtte ki magát sikeres és ismert márkává. Az alig másfél perc alatt elkészülő, nápolyi stílusú pizzáik olasz alapanyagokkal válnak igazán autentikussá. Erejüket egyszerűségükben és fiatalos lendületükben őrzik, profin hozzák a kötelezőket, olasz kedvenceket és néhány kiműveltebb változatot is készítenek, amire például konfitált koktélparadicsom vagy nápolyi szalámi kerül.

 

Nudli Tésztakantin
Bár a tészta és a belőle készült ételek a főszereplők, Balogh Dániel executive chef vezényletével nemcsak krumplis tészta, csirkepaprikás nokedlivel és mákos nudli szerepel az étlapon, hanem sült húsokat is rendelhetünk kedvünkre: konfitált kacsacombot, csípős sült kolbászt. Ha a túrós csuszát még több pörccel és tejföllel kívánjuk, rögvest teljesítik a vágyainkat.

 

Pizzica
Enrico és Paolo De Bartolomeo 2014-ben költözött be a vagány, minimalista stílusú Nagymező utcai üzlethelyiségbe, hogy a gasztronómiai újkorban először mutassák meg a fővárosnak, mi is az a pizza al taglio. Az ollóval vágott, roppanós, kellően levegős laziói stílusban árult, minimum 48 órán át kelesztett pizza. A burgonyaszeletekkel és rozmaringgal rakott pizzájuk legalább annyira népszerű, mint a mortadellás vagy a szarvasgombakrémes. Élményszerű street food.

 

 

Törökméz
Annak ellenére, hogy nem egy újoncról beszélünk, az asztalfoglalás indokolt, hiszen a Törökméz sem tágas tereiről híres, hanem inkább változatos kínálatáról, barátságos, emberközeli szervizről. A tojásos reggelik evidensek, de acai bowlt, croque madame-ot, idénygyümölcsökkel készülő french toastot, és vegán bundás kenyeret is kínálnak. Izgalmas a meleg italaik és frissítőik szelekciója is, például a helyben készített smoothie-k, kókusztej alapú turmixok.

 

Vietnámigulyás.hu
Huszár Krisztián és Mogyorósi Gábor csupa olyan fúziós fogást mutatnak meg az ételbár aktuális kínálatában, amiket ilyen formátumban nem találnánk meg se vietnami, se thai, se japán étteremben. A névadó gulyás örök, ahogy az egzotikus saláták és a tökélyre fejlesztett udon tészta is. Üdítő a tény, hogy megyaszói mangalicával, beregi csirkével, friss hazai zöldségekkel dolgoznak. A rizs csak sushi rizs lehet, a tojást pedig a legtöbb esetben savanyítják. A harsány zöldfűszerek akár a desszertekre is felkerülhetnek.

 

„Hat évvel ezelőtt teljesen újrafogalmaztuk a Dining Guide étteremértékelő rendszerét, amelyben az elfogultságmentes szakmai szempontok alapján kialakított vizsgálati rendszer fontosságát tartottuk elsődlegesnek. Egy kalauz megbízhatóságának két legfontosabb záloga a függetlenség és a szakértelem. Megközelítőleg 390 hely került az idén a látómezőnk fókuszába, ezekből a Top100 kiadvány 175 éttermet mutat be, 70 alternatív étkezési lehetőséget és 25 cukrászdát” - mondja Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Megosztás