2025. május 9.
Ezért kell nyáron is a vitaminpótlás

Ezért kell nyáron is a vitaminpótlás

Már érezni a nyár első napsugarait, ami azt jelenti, hogy hamarosan a zöldségespultokban ismét találkozhatunk kedvenc gyümölcseinkkel és zöldségeinkkel.

Az alábbiak fogyasztása nem csak azért fontos, mert segítenek megőrizni a nyári alakunkat, hanem azért is, mert magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukkal támogatják a szervezet egészségét.

 

Cseresznye
A cseresznye kiváló választás, ha a C-vitamin utánpótlásáról van szó, mely közismerten támogatja immunrendszerünket. Ezen felül rengeteg A-, B1-, B2-, és B6-vitaminnal is büszkélkedhet. Az A-vitamin a látásra és szemünk egészségére van jó hatással, míg a B1-vitamin az idegrendszerünket és a szívünket támogatja, a B2-vitamin a bőr egészségéhez járul hozza, a B6-vitamin pedig a vörösvérsejtek szállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.

 

Sárgabarack
Ez a kis méretű, azonban annál finomabb gyümölcs magas rosttartalmú és szintén tele van C-vitaminnal és A-vitaminnal. Nagyszerű káliumforrás, amely a sejteknek segít betölteni funkcióikat, tehát kulcsfontosságú a szövetek működésében. Található még benne foszfor és kalcium, melyek csontjaink egészségét támogatják, valamint magnézium és vas is, ez utóbbi legfontosabb feladata az oxigén eljuttatása sejtjeinkhez.

 

Retek
A nyár nem telhet el retek nélkül. Tele van C- és B1-vitaminnal, azonban a feketereteknek a levelét is ajánlott fogyasztani, mivel sok vasat és folsavat tartalmaz, aminek pótlása főleg a várandós nőknek fontos a magzat egészségének érdekében, de a folsavhiány problémákat okozhat emésztőrendszerünkben is.

„A rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás sem garantálhatja minden egyes nap a megfelelő mennyiségű vitaminbevitelt. Ezért érdemes beszerezni egy olyan vitaminkészítményt, mint a KATUSFOOD C+D3-vitamin, amelynek napi két apró tablettája 1000 mg C-vitamint és 2000 NE D3-vitamint tartalmaz” – mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

Zöldborsó
Az édes zöldborsó szintén a nyár egyik kedvence, és rengeteg hasznos ásványi anyaggal büszkélkedhet. Kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is gazdag. A mangánra az embernek csupán kis mennyiségben van szüksége, azonban annál fontosabb antioxidáns funkciókat lát el. Ezen felül a zöldborsó tartalmaz A-, B-komplex, C-, K-, és E-vitamint is. Míg a K-vitamin a csonttömegépítésben játszik fontos szerepet, addig az E-vitamin szintén antioxidánsként működik. Bár főleg levesben és főzelékben fogyasztjuk, valljuk be, hogy a pucolása során mind megeszünk jó néhány szem friss, ropogós, édes zöldborsót.

 

Görögdinnye
A nyár igazi slágere a görögdinnye, melyet előszeretettel fogyasztunk a strandon a vízpart mellett. Magas víztartalma segíti a hidratálást, de ennél is fontosabb, hogy mennyi hasznos ásványi anyagot tartalmaz: káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort is. Ezen felül tartalmaz B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitamin is nagy mértékben fellelhető benne. A B5-vitmain támogatja az anyagcserét és az agyműködést is.

Megosztás

A wellness nem csak a punnyadásról szól

Hello Mozaik

A wellness nem csak a punnyadásról szól

  • 2025.04.26

Az életmódváltás szinte bármilyen életkorban elkezdhető. Szerencsére egyre többen ismerik fel annak jelentőségét, hogy rendszeres mozgással, edzéssel, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel hozzájárulhatunk testi és szellemi jólétünkhöz.

Tavaszi vitalizálás

Hello Mozaik

Tavaszi vitalizálás

  • 2025.04.2

A tavasz első napsugaraival nemcsak a természet ébredezik téli álmából, hanem az emberek gondolatai is a megújulás körül forognak. Jó lenne karcsúbbnak és energikusabbnak lenni, leküzdeni a tavaszi fáradtságot, feltölteni a szervezet vitaminraktárait. El lehet érni mindezt önsanyargatás és lemondás nélkül?