2024. május 2.
Zenthe Ferenc emléknap Salgótarjánban

Zenthe Ferenc emléknap Salgótarjánban

Az ünnepség után műsorral szórakoztatják a résztvevőket, majd emléktúra is indul.

Színházi programokkal és túrával is emlékeznek a 2006-ban elhunyt Zenthe Ferencre vasárnap Salgótarjánban; az emléknapon megkoszorúzzák az ország első Zenthe-szobrát, amelyet tíz éve állítottak a színművész, Salgótarján és Nógrád megye díszpolgára tiszteletére.

 

 

Zenthe Ferenc Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a nemzet színésze 1920-ban Salgóbányán született, és tízéves koráig élt ott. Salgótarján városrészében halála után egy évvel, 2007-ben emlékparkot alakítottak ki, majd egy évvel később mellszoborral is emléket állítottak az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonában lévő salgóbányai Erdészház parkjában.

 

Vasárnap itt rendezik a koszorúzási ünnepséget, amelyen Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mond beszédet, majd Simon Lajos, a 2012-ben létrejött Zenthe Ferenc Színház igazgatója tart születésnapi köszöntőt.

 

A Zenthe Ferenc emlékére rendezett ünnepség után a Zenthe színház utánpótlás csoportja ad műsort, a Tari Pajtások Színjátszókör pedig Marschalkó Zsolt Gyóntatás című darabját mutatják be a közeli Geocsodák Házában, ezt követően innen indul a Zenthe Ferenc Emléktúra.

Az emléknapot Zenthe Ferenc születésnapja alkalmából tartják meg április 24-én.

Zenthe Ferenc komoly színészi teljesítményt tudhatott magáénak, hetvennél több filmben és tévéjátékban szerepelt. Utolsó játékfilmje a Magyar vándor volt 2004-ben. Nagy sikert aratott a Magyar Rádió Szabó család című folytatásos családregényében, valamint a Magyar Televízió Szomszédok című sorozatában.

Számos szakmai elismerést tudhat magáénak, 2005-ben a lett a Nemzet Színésze.  

2006. július 30-án hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

(Forrás: nograd24.hu)

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.