2024. május 2.
Salgótarjáni tanuló nyerte a zeneszerző-versenyt

Salgótarjáni tanuló nyerte a zeneszerző-versenyt

A Beethoven Budán címmel megrendezett fesztivál részeként zeneszerzőversenyt hirdettek a szervezők, amelyen megosztott első helyezést ért el a salgótarjáni születésű, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alkotóművészet és muzikológia (zeneszerzés) szakán tanuló Oláh Patrik Gergő. A nyertes kompozíciókat a Beethoven Budán fesztivál második napján hallhatja a nagyközönség, Szutrély Katalin és Balog József előa­dásában.

Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témájára írt variációval vagy parafrázissal lehetett pályázni. Az első helyezett számára kettőezer eurós pénzjutalmat ígértek (a másodiknak ezerötszázat, a harmadik pedig ezer euró díjazásban részesült), a részvételnek korhatárfeltétele és költsége sem volt. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett.

Az első alkalommal meghirdetett zeneszerzőverseny első díját megosztva ítélték oda a legjobbaknak. A salgótarjáni Oláh Patrik Gergő, és a másik első helyezett Ott Rezső alkotását harminc pályamű közül választották ki. Második lett Balogh Máté, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Leszkovszki Albin állhatott.

Maros Miklós zeneszerző volt a zsűri elnöke, de jelen volt Balog József zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár, Mácsai János zenetörténész, zenekritikus, Oláh Kálmán jazz-zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár és Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár.

Oláh Patrik Gergő neve a zene világában jártas érdeklődők számára nem cseng ismeretlenül. Fiatal kora ellenére már most szép eredményekkel büszkélkedhet, hegedűvel több megyei és regionális versenyen nívódíjat és kiemelt nívódíjat szerzett, országos versenyeken jeleskedik, s mint azt a mostani zeneszerzőversenyen elért eredménye is alátámasztja, újabban komolyan foglalkoztatja a zeneszerzés gondolata.

 Kép forrása: nool.hu

Megosztás