2024. május 8.
Kezdődik a Tarjáni Tavasz!

Kezdődik a Tarjáni Tavasz!

Tegnap tartottak sajtótájékoztatót az idei rendezvény programjáról. A szervezők leszögezték, hogy a harmincadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál programja változatos lesz, de az eddigiekhez képest eltéréseket is terveznek.

A sokszínű kultúra jegyében szervezik az idei Tarjáni Tavaszt, a következő két hónapban ötvennégy rendezvény szerepel Salgótarján legnagyobb művészeti fesztiváljának programjában. Május végéig színházi előadások, koncertek, hangversenyek, kiállítások várják az érdeklődőket, de lesz a programban irodalom, zene és tánc is.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere kiemelte, hogy minden korosztálynak kínálnak programokat, és ingyenes rendezvények is szerepelnek a palettán.

A programsorozatot eredetileg az 1984 óta működő nemzetközi dixieland fesztivál köré szervezték ráhangolódásként. A dixie idén is kiemelkedő szerepet kap majd. Tóth Csaba fesztiváligazgató közölte: elsősorban a fiatalokat, a középiskolásokat célozzák meg a dzsessz- és dixiemuzsikával, a dzsessztáborban tanuló fiatalok is bemutatkoznak. Lesz szabadtéri V4-gála magyar, szlovák, cseh és lengyel zenekarokkal, és a capella koncert a Szent József-plébániatemplomban.

Ezt követően Simon Lajos, a szervező József Atilla Művelődési és Konferenciaközpont igazgatója; Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház produkciós vezetője és Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke ismertette a tervezett programokat.

Koncertet ad Salgótarjánban Rákász Gergely és Rúzsa Magdolna, a Rock Arénában a Road és az Ossian. Irodalmi programokon emlékeznek meg a költészet napjáról és a 195 éve született Petőfi Sándorról is. Április 22-én tartják a Zenthe Ferenc-emléknapot emléktúrával összekötve.

Tíz színházi előadás és két kamaraelőadás is lesz, tizenkilenc kiállítás nyílik, illetve tart majd nyitva ebben az időszakban. Megszervezik még többek között a roma kultúra napját és a tánc világnapi gálát április végén (a Nógrádi Táncegyüttes előadásában), május közepén pedig tavaszi nótagála is lesz.

A programfüzet letölthető a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. honlapjáról.

 Kép forrása: nool.hu

Megosztás