2024. szeptember 19.
Így nyitja az évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Így nyitja az évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Az együttest főzeneigazgatója, a közelmúltban Kossuth-díjjal kitüntetett Vashegyi György vezényli, a szólista a világhírű virtuóz, Baráti Kristóf.

Amikor Brahms 1880-ban díszdoktori címet kapott a Breslaui Egyetemtől, és megtudta, hogy a megtiszteltetést nem elég csupán megköszönnie, zeneművet is kell írnia ez alkalomból, úgy döntött, megfricskázza a professzor urak orrát. Nyitányt komponált, végén az emelkedett Gaudemus igiturral, előbb azonban a zenében pajkos diákdalok tűnnek fel. Hegedűversenye ezzel szemben mindvégig magasztos, hiszen a legfennköltebb érzések egyike ihlette: a barátság, ezúttal a szólista, Joseph Joachim – Joachim József – iránt, akinek származására a finálé magyaros témája utal. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar évadnyitó koncertjének első része a Brahms-művekben Európára tekint, a szünet után azonban hazai legnagyobbjaink egyike, Bartók szólal meg: a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára egyszerre hódol a klasszikus hagyománynak szimfóniaszerű formájával és a barokknak az ellenpontos szerkesztésmóddal.  

 

 

2024. szeptember 25. szerda 19.30 Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

JOHANNES BRAHMS: Akadémiai ünnepi nyitány, op. 80

JOHANNES BRAHMS: D-dúr hegedűverseny, op. 77

***

BARTÓK BÉLA: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, Sz. 106, BB 114

Baráti Kristóf hegedű

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

Megosztás

Fontos tények és izgalmas számok a Szigetről

Hello Kultúra

Fontos tények és izgalmas számok a Szigetről

  • 2024.08.7

Idén 30. alkalommal lépünk át az immár ikonikusnak számító K-hídon a Szabadság Szigetére, ahol 50 helyszínen 1000-nél is több program vár ránk, a műfaji sokszínűség jegyében, köztük Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix vagy Sam Smith. Sőt, idén az egyik tusolóblokkban is szól majd a zene.

Újra lesz Nagy Utcaszínház a Szigeten

Hello Kultúra

Újra lesz Nagy Utcaszínház a Szigeten

  • 2024.08.3

Idén visszatér a Szigetre a Nagy Utcaszínház egy lenyűgöző francia produkcióval, a világ minden tájáról érkező cirkuszi előadásokat mutat be a Cirque du Sziget, a Sétáló Utcaszínházak keretében kilenc attrakció bukkan majd fel a Sziget minden pontján.