2024. május 2.
A Kesauri-gyűjtemény a Dornyai Béla Múzeumban

A Kesauri-gyűjtemény a Dornyai Béla Múzeumban

Lengyelországi kiállítóhelyről érkezik és hazánkban Salgótarjánban látható először az A Belle Epoque krónikása című vándorkiállítás, amely 53 darab Henri de Toulouse-­Lautrec képből áll. A kiállítást április 5-től augusztus 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Dornyai Béla Múzeumban.

A kiállítás sajtótájékoztatóján Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete, Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igaz­gató­ja, valamint Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének muzeológusa vett részt.

Éric Fournier elmondta: nagy öröm számára, hogy Salgótarjánba látogathatott, hiszen tudomása szerint ez volt az első alkalom, hogy francia nagykövet érkezett a városba. Hozzátette, a nagykövetség szándékában áll, hogy hazánkkal fejlessze a kulturális kapcsolatokat is.

Fekete Zsolt kiemelte, méltán lehetünk büszkék, hiszen az országban egyedülálló kiállítás nyílt a megyeszékhelyen. Hangsúlyozta, a város zászlajára tűzte a turizmus fellendítését, amelyhez ez a tárlat is hozzájárulhat. Remélik ugyanis, hogy hazánk minden pontjáról érkeznek majd olyan látogatók, akik érdeklődnek a képzőművészet iránt.

Shah Gabriella kifejtette: nemzetközi kapcsolatok révén sikerült Magyarországra hozni a kiállítást. Gyorsan kellett cselekedniük, hogy megkapják az anyagot, hiszen a világban is vándorol majd a tárlat. A múzeumigazgató hozzátette: régóta arra törekszik az intézmény, hogy minél szélesebb körben megszólítsa a látogatókat, és különböző programokat kínáljanak nekik.

Henri de Tou­louse-­Lautrec festőművész, grafikus, a posztimpresszionizmus mestere testi fogyatékosságát öniróniával kezelte. Rövidre szabott élete ellenére művei megteremtették az 1800-as évek végének párizsi mítoszát. A most nyíló kiállítás jól érzékelteti, hogyan illeszkedik Tou­louse-Lautrec képi világa ahhoz a korszakhoz, amelynek francia elnevezése a 19–20. század fordulójának kultúrtörténetileg rendkívül termékeny időszakát jelöli.

Kép forrása: Niederland Dávid/Nógrád Megyei Hírlap

Megosztás