2024. július 22.
Összbírói értekezletet tartottak ma Balassagyarmaton

Összbírói értekezletet tartottak ma Balassagyarmaton

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a "jó palócok példáját" és az egymás iránti tiszteletet emelte ki.

Handó Tünde a palócokat jellemző egymás iránti tiszteletet, odafigyelést és az egymásnak nyújtott támogató segítséget hangsúlyozta ki. Fontosnak nevezte, hogy ez meglegyen bármilyen közösségben, legyen szó például bíróságokról.

Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke a nógrádi bíróságok múlt évi működéséről elmondta: 21 784 ügy érkezett, a járásbíróságokon az ügyek 96 százaléka egy éven belül befejeződik, másodfokon pedig az ügyek 84 százalékát hat hónapon belül zárják le. Az elhúzódó ügyek száma évről évre csökken. Jó az ítéletek megalapozottsága, a mutatók minden ügyszakban és minden ítélkezési szinten javultak - jelezte a szakember.

A Nógrád megyei bíróságokon 225-en dolgoznak, ami az elnök szerint szükséges és elégséges létszám. A bírók jellemzően 11-20 éves gyakorlattal rendelkeznek, 63 százalékuk nő.

Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke több mutatóban is kiemelkedően jónak minősítette a Balassagyarmati Törvényszék határozatait, amelyekből tavaly 95 került az ítélőtáblára. A nem peres büntetőügyek 46 százalékos, az elbírált határozatok 37 százalékos helybenhagyása is magas színvonalú szakmai munkáról tanúskodik - mondta. 

Benkó Anna arra is kitért, hogy a január elsejével módosított büntetés-végrehajtási törvény lehetővé tette, hogy az elítéltek kártalanítást kérjenek alapvető jogaikat sértő elhelyezésük miatt. Balassagyarmaton - ahol fegyház és börtön működik - ez csaknem 400 esetben történt meg.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.