2024. május 5.
Záportározó épülhet Drégelypalánkon

Záportározó épülhet Drégelypalánkon

Drégelypalánk önkormányzata tavaly komoly támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forráskeretéből. Ezt az összeget a község csapadékvíz-elvezető hálózatának korszerűsítésére tervezik költeni, és a településen átfolyó Hévíz-patak külterületi részén záportározót létesítenek.

Dombai Gábor, a község polgármestere a nool.hu-nak mesélt a beruházás elő­történetéről.

Mint mondta, néhányszor már volt problémájuk a falut átszelő Hévíz-patakkal, mikor az a sok csapadék miatt kiöntött. Utcákat, kerteket árasztott el a megáradt patak, tönkretett utakat, hidakat, járdákat, de még síneket is.

Sajnos ez a település kedvezőtlen fekvésének is köszönhető, mert a magasabb területekről egy-egy nagyobb esőzés után zúdul le a víztömeg a falu centrumába. Ez a fő oka annak, hogy Drégelypalánk jelentkezett a TOP-pályá­zatra. Mivel kedvező elbírálásban részesültek, 163 millió forintot fordíthatnak arra, hogy megoldják ezt a problémát.

Ebből felújítják, szükség szerint átalakítják vagy bővítik a belterületi csapadékvíz-elvezető árkokat, emellett elvégeztetik a patakmeder belterületi burkolt szakaszának javítását és kitisztítását is.

A beruházás fontos része a Drégelypalánk déli részén, a 2-es főút vasútvonal felett átívelő hídja közelében létesítendő záportározó kialakítása is, mondta el a polgármester. Itt olyan keresztmetszetű­re szűkítik a 2-es főút töltését keresztülszelő, négy méter átmérőjű betonalagutat, hogy az azon átengedett vízmennyiség már ne veszélyeztesse a lakott területeket, ezentúl a többlet a töltés előtti természetes kis völgykatlanban felgyülemlik, és az ár elvonulása után fokozatosan lefolyhat.

 Dombai Gábor hozzátette, a projekt jelenleg az engedélyek beszerzésének fázisában van, de várhatóan nyár elejére megindulhatnak a kivitelezési munkálatok is. 

Megosztás